Landstede Groep
   
Jaargang 3 | Editie 7 | Archief 2015 - 2019
wisselcolumn

De Duitsers komen!

Economie-instructeur Simon Voorberg over het uitwisselingsproject met Duitse studenten en de onvermijdelijke vooroordelen.

Met zo’n titel trek je natuurlijk altijd aandacht. Dit zegt misschien ook wel iets over ons als Nederlanders. Laat het nu net zo zijn dat wij bij Menso Alting met economie een project doen met een Duitse school uit Düren in Duitsland! Voer voor vele grappen over Duitsers, te weten: kuilen graven, Bier und Bratwurst, gestolen fietsen waar we nog steeds op zitten te wachten, enzovoort enzovoort.

Vorig jaar hebben we voor het eerst een project gedaan genaamd “Neighbours” met het Berufskolleg Kaufmännische Schulen in Düren (NRW). De communicatie in het project is in het Engels omdat de Nederlandse studenten zich over het algemeen beter redden in het Engels dan het Duits en het project aan Duitse zijde wordt gedaan vanuit het vak Engels.

In het zes weken durend project ontmoeten Duitse en Nederlandse economiestudenten elkaar eenmaal in Düren en eenmaal in Zwolle. Daarnaast werken ze samen in groepen van zes studenten (mix van Nederlandse en Duitse) aan een aantal opdrachten over elkaars economie en cultuur. Het samenwerken betekent ook dat er regelmatig contact moet zijn tussen de studenten onderling over taakverdeling enz.

Hoe makkelijk dit ook lijkt, in de praktijk zorgt dit alleen al voor genoeg uitdaging. Waar de Nederlandse student beschikt over Wifi in school (en dan graag via Skype of Facetime overleg wil plegen) moet de Duitse student het geheel zonder Wifi of telefoon doen op school. Laat staan het werken op de laptop, dit is voor hen nog toekomstmuziek! Veel Nederlandse studenten hebben ‘s avonds een bijbaan en lijken niet meer gewend om dan nog iets te moeten doen voor school, terwijl de Duitse studenten juist dán de mogelijkheid hebben om afspraken te maken (tijdens het huiswerk maken!). Wanneer leg je dan je contact?

Een onderdeel van het project is dat de studenten de vooroordelen over elkaars cultuur opschrijven, benoemen en bespreken. Vooral Nederlanders hebben veel te melden over hun oosterburen: de al genoemde kuilen in het zand, Bier und Bratwurst en de oorlog doen het altijd goed en vormen een onuitputtelijke bron van grappen.

Maar wat vinden de Duitsers eigenlijk van ons? Zij kijken vooral met verwondering naar onze omgangsvormen, hoe informeel wij ons opstellen op school en richting “onbekenden”! Veel gehoord is ook dat wij overal nadrukkelijk aanwezig zijn (vinden wij dat juist ook niet van Duitsers?). En o ja, NL op de kentekenplaat van de auto betekent in Duitsland voor velen ook “Nur Links” (alleen links vanwege het lang blijven rijden op de linkerbaan). Nou ja, als het hierbij blijft komen wij er nog prima vanaf!

Tijdens het bezoek bij ons op school kwamen de Duitse studenten niet in uniform en zonder geschreeuw, is er geen kuil gegraven in de tuin van de school, werd een Bratwurst in de stad afkeurend afgewezen en de gestolen fiets van opa was onvindbaar. Toch goed om wat meer van elkaar te weten te komen en (onbewust) heel leerzaam! Het valt allemaal best wel mee met die Duitsers!




Vorige
Volgende
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10